Urban Cult
Književnost
marketing

Održana promocija knjige Umjetne suze Mirka Valentina

Cijeli se život avangardni književnik Milko Valent pripremao za Umjetne suze,  egzistencijalnu dijagnozu procesa raspadanja društva u „epohi banalnosti“.
Vrlo je zahtjevno bilo u nepunih sat vremena predstaviti roman epohe, zbirku desetogodišnje kreativne strasti Milka Valenta.   Na promociji održanoj na Valent(in)ovo u Profil Mozaik Megastoreu u Zagrebu učinili su to kritičar Damir Radić, književnik Edo Popović i dvostruki slavljenik - sam autor, uz prigodnu akustičnu pratnju dua Jazz natašte (Ana Lovrenčić i Davor Doležal).  

Roman o hrvatskoj i europskoj svakodnevnoj kaotičnoj zbilji Umjetne suze prostire se na 1408 stranica i to ga stavlja uz bok dvama najdužim proznim djelima hrvatske književnosti (Gordana Marije Jurić Zagorke i Zastave Miroslava Krleže). Oba spomenuta bila su izdana u više nastavaka (Gordana u 12 svezaka, a Zastave u nastavcima u književnome časopisu Forum te kasnije u 5 knjiga), dok je Valentov roman Profil Knjiga premijerno objavila u jednome tomu (cijena 299,00 kuna).   Pisao ga je cijelo jedno desetljeće. „Teško je govoriti o iskustvu pisanja ovolike knjige. Ovakva avantura zahtijeva cijelog čovjeka, zahtijeva strast za pisanjem“, poručio je. „Poludio bih da sam cijelo vrijeme radio samo na njemu, istodobno sam se morao odmicati i raditi na drugim djelima. Objavio sam ih četiri u međuvremenu.“  

O kapitalnom je Valentovu romanu na promociji govorio kritičar Damir Radić. On tvrdi: „riječ je o romanu koji zahtijeva koncentrirano čitanje. Valent obrađuje niz bitnih tema i motiva od kojih je najvažnija epoha banalnosti. No, to djelo samo po sebi nije banalno jer ima kritički i ironijski odmak. Roman je prepun intertekstualnosti, implicitnog citiranja i pozivanja na razne klasike. U njemu nema za Valenta karakterističnih seksualno eksplicitnih scena, mada on ima seksualnu, erotsku razinu, kao i sofisticiranog humora“.  

Književnik Edo Popović napomenuo je da je riječ o slojevitom djelu nedovoljno cijenjenog velikog pisca, „protkanom razornim uvidom u središte otuđenih ljudskih života koji su nespokojni, kaotični, nepredvidljivi, ali i mnogoznačni. To je velik roman ne samo po svojem opsegu, on je sve samo ne rutina u piščevom opusu ili kulturi jednog naroda. Tu je knjigu trebalo moći napisati“, kazao je Popović.    

Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen je 6. srpnja 1948. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina, novina i mnogih radijskih programa te internetskih portala. 

17. 2. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble