Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba 'PENGUIN BOOK COVERS' u HDD galeriji

Predavanje MIRKA ILIĆA „Lettering large – umjetnost i dizajn monumentalne tipografije“ održat će se u utorak 21. 1. u 18 sati u DAZ-u, a otvorenje izložbe PENGUIN BOOK COVERS je u 20 sati u HDD galeriji
Od 21. siječnja do 8. veljače 2014. godine u Galeriji HDD-a održat će se izložba pod nazivom PENGUIN BOOK COVERS. Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela povodom Penguinovog 75. rođendana. Prije tri godine istim je povodom objavljena i knjiga „Penguin 75“ u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley sakupio pregled od 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao i kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica.

Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na preko 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paul Austera, Nicholas Blechmana, David Byrnea, Brian Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea, i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika. Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba i pristigla u Zagreb.

U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe Mirko Ilić održat će i predavanje povodom knjige 'Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography' koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom. Knjigu je nedavno objavila američka izdavačka kuća The Monacelli Press. Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima, nakon Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, koja se bavila razvojem rukopisnih pisama u kontekstu rastuće digitalizacije izražajnih sredstava grafičkog dizajna.

Za razliku od tog područja, gdje su se autori nužno referirali na tzv. 'small-scale' projekte, ovaj put pristup je dijametralno suprotan - riječ je o monumentalnoj tipografiji mahom u eksterijerima, uglavnom signalističke, ali i dekorativne funkcije, koja je katkada reproducirana digitalno, a ponekad komponirana analogno. Kao kuriozitet može se spomenuti činjenica da je knjiga posvećena Miltonu Glaseru i Mihajlu Arsovskom, doajenu hrvatskog dizajna vizualnih komunikacija. Hrvatski dizajneri, fotografi i umjetnici čiji su radovi uključeni u knjigu su Šime Strikoman, Ante Rašić (i Studio Rašić), Robert Čanak (TBWA/RAAD), Damir Fabijanić, Brigada i Bruketa&Žinić OM, Damir Gamulin, Robert Leš, Branimir Sabljić, Krešimir Stanić i Viktor Popović. Više informacija o knjizi, kao i kvalitetne fotografije 'spreadova' možete pronaći na blogu Mirka Ilića.

Predavanje će se održati u utorak 21. siječnja u 18 sati u prostoru DAZ-a na Trgu bana Jelačića, a otvorenje izložbe „Penguin Book Covers“ je isti dan u 20 sati u HDD galeriji.

19. 1. 2014.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble