Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba "Refleksije vremena" u galeriji Klovićevi dvori

U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 12. prosinca 2012. je otvorena izložba "Refleksije vremena" 1945.-1955.
Izložba je rezultat desetogodišnjeg stručnog i znanstvenog istraživačkog rada kustosice Jasmine Bavoljak. Riječ je o izložbenom projektu koji prikazuje desetljeće između 1945. do 1955. godine, obilježeno završetkom Drugoga svjetskog rata, zanosom i poslijeratnom obnovom, formiranjem socijalizma po uzoru na SSSR (do 1948.) i raskidom s tim uzorom, te nastankom kulta ličnosti Josipa Broza Tita.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda te Hrvatskim restauratorskim zavodom, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom i Jadran filmom. Tako se, osim tradicionalnih muzejskih izložaka, na izložbi mogu vidjeti gotovo zaboravljeni filmski pregledi iz tog razdoblja te čuti isječci govora političara toga vremena. Izložba je izazvala velik interes javnosti te ju je do sada razgledalo oko 13 000 posjetitelja.
016-250px.jpg
U okviru ovog izložbenog projekta je održano i predavanje prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine pod nazivom Od boljševičkog bojovnika do američkog saveznika. FNRJ od 1945. do 1955. U okviru izložbe je pokrenuta nagradna igra potraga za junacima starih fotografija koja je potaknuta velikim brojem upita posjetitelja tko su i gdje su danas osobe s fotografija koje krase plakate. Od Hrvatskog državnog arhiva, u čijem su vlasništvu fotografije, dobili smo ime djevojke s žitom koja krasi plakat – Ljerka Ferberuš, članica seljačke radne zadruge Partizan-Bratstvo iz Hrastovca. Fotografija je nastala 1947. No tko je autor fotografije, što se s lijepom djevojkom dogodilo nakon 1947.? Također nam je poznato ime jednog od dječaka s fotografije drugog plakata nastale 2. kolovoza 1946. u Istri - Vjekoslav Dušić.

Pozivamo sve one koji bi nas mogli dovesti do junaka ove priče da nam se jave na e-mail info@galerijaklovic.hr ili na broj telefona 01 - 6406 310, a onog tko nas dovede do junaka ove priče ćemo nagraditi katalogom izložbe i titulom prijatelja kuće te će čitavu godinu imati besplatan ulaz na sve izložbe. Također pozivamo i sve ostale koji se prepoznaju na fotografijama da nam se jave i podijele s nama svoje uspomene vezane uz nastanak fotografije! Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka 2013. godine. 

1. 3. 2013.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble