Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe Laszlo Kerekes "Model/Goli Otok"

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Laszlo Kerekes (1954. – 2011.): "Model/Goli Otok" u galerijij O.K. u petak, 22.02.2013. u 21.00 sat.
Laszlo Kerekes, istaknuti vojvođanski i njemački suvremeni umjetnik, jedan od sudionika prvog izdanja riječkog Festivala FONA ( Festival of New Art ), ljeta 2003. godine, rođen je u Staroj Moravici 1954., a umro je u Berlinu 2011. U Berlinu je stanovao i djelovao od 1988. godine do smrti. Umjetničko zanimanje za Kvarner, jadranske otoke, a posebice za topos odnosno „model“ Goli korespondira i s Kerekesevim životnim iskustvima i doživljajima s davnih putovanja po Kvarneru, za „Titove Jugoslavije“ i zlatnog doba riječkih Biennala mladih umjetnika Jugoslavije, na kojima je sudjelovao 80-ih godina. Na poziv Organizatora ( MMC d.o.o. Rijeka – Galerija OK ) Laszlo Kerekes dolazi u Rijeku i sudjeluje na Festivalu kao izlagač, performer i član internacionalne „posade“ artista – putnika odnosno „novih-hrvatskih-turista“ u dugotrajnom MMC-ovom projektu Goli otok – Realnost – Entropija – Novi Hrtvatski Turizam.

U Galeriji OK izveo je samostalnu izložbu – multimedijalnu instalaciju „Point Navigator“; u Ex – tvornici „Torpedo“ multimedijalni performans „ Tri uzroka nesreće“; na Golom otoku snimio je ciklus fotografija na temelju kojih je koncipirao i kreirao mixed-media rad „ Model Goli otok“ ( 2003. ) – koji će biti premijerno prezentiran u MMC-ovoj organizaciji u K.U.N.S.-ovoj Galeriji OK gotovo puno desetljeće nakon tog putovanja i nastanka rada, ususret dvogodišnjici autorove smrti i u sklopu ciklusa najavnih izložbi za MMC-ov Festival FONA 2013. „Moj postupak reciklaže memorije bavi se značenjima koja leže neposredno iznad narativno iskazive istine o toku stvarnosti. Točno na toj poziciji metafore prestaju funkcionirati kao metafore. / Osam slika u nizu pod nazivom „Album“ izvedene su fotooptičkim postupkom: kombinacijom fotografija koje sam snimio na Golom otoku i motiva iz knjiga mojih „dnevnika – slikovnica“, vođenih od 1988. godine, od kada živim u Berlinu. / Tonska bilješka (6 minuta) pod nazivom „Radius“ nastala je snimanjem zvukova moga hoda stazama Golog otoka, u kolovozu 2003. godine. Ova dokumentarna bilješka bez ( vizualno ) zamjetnih tragova je akustički dokazni materijal postojanja prostora danog ( prirodnog ) okoliša.

Radi se o percepciji duljine jedne sekvence, istrgnute iz toka realnosti vremena, u trajanju od svega nekoliko minuta. / Osam radova u nizu, pod nazivom „ Razglednice“, su elektronski obrađene slike intervencija na fotokopijama snimki pejzaža Golog otoka. Na fotokopijama sam intervenirao slikarskim postupkom ( mixed media ). Ovi radovi se mogu spojiti i složiti proizvoljno u cjelinu, pri čemu sam se rukovodio utiskom idealnog međusobnog uklapanja svakog tesanog i izglačanog kamena arhitekture na otoku: jedinstveno kvalitativno savršenstvo njihove obrade dolazi od dugotrajne ručne obrade prisilnim radom. „Razglednice“ ukazuju na položaj i proporcije pojedinca pred simbolom zloupotrebe ideologije, a time u sadašnjosti na promjenu položaja čovjeka u sustavima prirodnog i medijalnog pejzaža. /... /“ / ulomak iz opširnijeg opisa rada; Laszlo Kerekes / Proposal / Goli otok /Berlin 2003; citat: Branko Cerovac /. Uslijed koncepcijski predviđene / dopuštene arbitrarnosti postava rada u danom izložbenom prostoru ( premijerno u K.U.N.S.-u, u Galeriji OK ), MODEL GOLI OTOK se kao projekt može datirati i kao specijalni slučaj atributivne participacije Kerekes – MMC 2003 – 2013.

21. 2. 2013.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble