Urban Cult
Izložbe
marketing

Bečki Kunst Haus predstavlja fotografske radove Saula Leitera

Bečki Kunst Haus od 31. siječnja do 26. svibnja ove godine predstavlja retrospektivnu izložbu posvećenu radovima američkog slikara i fotografa Saula Leitera.
Snow_1960©Saul-Leiter_Court.jpg
Izložba obuhvaća cjelokupni opus ovog pionira fotografije, počevši od ranih crno-bijelih snimaka, prvih fotografija u boji, modne i ulične fotografije, portreta, mrtve prirode i njegovih ulja na platnu sve do mnogobrojnih bilježnica s umjetnikovim zabilješkama i nacrtima.

Jedan dio izložbe posvećen je najnovijim fotografskim uracima Saula Leitnera koje ovaj 89-godišnjak još uvijek snima na njujorškim ulicama. Njegovu pažnju pri tom ponajviše zaokupljaju izlozi trgovina, prolaznici, automobili, natpisi i vrlo često kišobrani.

Saul Leiter je bio jedan od prvih koji je 1946. godine počeo u svojim samostalnim radovima koristiti fotografiju u boji koju su tadašnji umjetnici prezirali. Leiter se uvijek smatrao slikarom i fotografom. Kako u svojim slikama tako i u svojim fotografijama jasno tendira apstrakciji i plošnosti. U njegovim radovima su često prisutni velike, potpuno crne, sjenovite površine koje zauzimaju i do dvije trećine njegovih fotografija.

Prolaznici se u fotografiju ne smještaju kao individue, nego kao mutni impulsi boje, što Leitnerove ulične fotografije zapravo čini slikarstvom pretočenim u fotografiju. 

7. 2. 2013.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble