Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba na otvorenom: Cijena Grada

Petak, 1.2.2013.  spojit će majku i kćer, fotku i stih, te bez obzira što smo u O'gradi iz koje je izložba krenula neskloni upotrebljavati riječi poput cijena, kuna, trgovina, te ostalih istrošenih izbezumljivajućih pojmova, baš kako bi ilustrirali kuda vodi upotreba istih pred vas postavljamo Cijena Grada!
Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA?  Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU.  Mi u O'gradi prozivamo i pozivamo vas, a trenutno izlazimo VAN, na otvoreno, javno za otvorenost, u Tkalču, u centar CIJENE GRADA!!! Dobrodošli na istovremeno pucanje podnevnog topa i izložbu u prolazu! 1.2.2013. mjesni odbor „August Cesarec“, Tkalčićeva 33. ...ostavi balkon otvoren, zeleni balkončić...!!!  

Predgovor povj. umj. Nirvane Silnović
  Kolika je cijena koju plaćamo kad odlučujemo (civilizirano) živjeti u gradu? Odlučujemo li uopće živjeti u gradu ili smo građani spletom okolnosti? Rođeni u gradu? Dvojimo li napustiti grad zbog previsoke CIJENE GRADA?  Tko je kriv, a tko zaslužan za CIJENU? Pitanja su to koja postavljaju autorice izložbe – Silvija i Ana Šesto. Svaka u svom mediju, tj. rječju i slikom odlučile su secirati gradsko tkivo i istražiti unutrašnjost jednog organizma ne bi li doprle do odgovora na svoja pitanja.            

Za te potrebe nisu posegnule za bilo kojim gradom. Riječ je o gradu kojeg autorice najbolje poznaju, u kojem žive i umjetnički djeluju. Kritički se postaviti i analizirati svoje vlastito životno okruženje znači emotivno se distancirati i ograditi. Međutim, nameće nam se pitanje u kojoj mjeri je to zapravo moguće, jer upravo su emocije te koje su nagnale umjetnice na promišljanje i definiranje vlastitog grada. Portreti trinaest osoba različitog doba i spola fotografirani su na trinaest različitih punktova grada. Svaka je osoba fotografirana en face i u profilu, a pozadinu čine fasade – derutne, ukrašene grafitima, crtežima i raznim porukama ili potpuno ogoljele i od svake intervencije lišene pozadine. One su istovremeno i logična i idealna pozadina jer su fasade nositelji mnogobrojnih priča nastalih dugotrajnom simbiozom čovjeka i grada. Na svojim fotografijama Ana je odlučila konfrontirati građane s gradom i natjerati ih da bez okolišanja razotkriju pravo lice grada. Pri tome je konfrontacija dvostruka – između fotografiranih osoba i grada, ali i između promatrača i fotografije kao slike grada. Stihovi dodatno zaokružuju cijelu priču, kritički i ironično se osvrćući na pojedine simptome života u gradu. Ne treba dodatno pojašnjavati značenja stihova u kojima autorica između ostaloga piše: pretvorio si moj grad u šator; puca mi za pola ure kulture; meni se sviđaju grafiti, osobito oni koji poručuju da otkupljuju zlato i srebro i sl. Dok Ana svojim objektivom kao mikroskopom zaviruje u svaku poru gradskog života, Silvijini stihovi imaju ulogu dokumentiranja viđenog. Cijena grada i života u gradu zapravo je konstantno i aktivno propitivanje istog. Svaka indiferentnost i nedostatak interakcije rezultirat će neželjenim promjenama, otuđenjem grada i ljudi i u konačnici rastom cijene grada.  Silvijini stihovi i Anine fotografije u tom su smislu najbolji pokazatelji cijene grada.

29. 1. 2013.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble