Urban Cult
Izložbe
marketing

Steve McCurry: South – South East

Steve McCurry, planetarno poznat po sugestivnom portretu Djevojke iz Afganistana i mnogim drugim fotografskim slikama, dolazi u Zagreb. Njegove ćete fotografije moći pogledati od 25. listopada do  9. prosinca u Umjetničkom paviljonu.
Umjetnički paviljon u suradnji s agencijom Arte Plus i renomiranom slovenskom foto galerijom Galerija Fotografija iz Ljubljane predstavlja fotografsku izložbu South – South East, Život u slikama, jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja.
 
Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja. Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se „kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta“.
afghan-girl-615-470.jpg
Djevojka iz Afganistana
Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspjeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo.

Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji. Diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. Objavljuje u svim važnijim svjetskim tiskovinama, a stalni je suradnik časopisa National Geographic.

Objektivom svoje kamere nalazi se na mjestima koja su odredila aktualnu povijest svijeta: Indija, sovjetska invazija na Afganistan, iransko-irački sukob, libanonski, afganistanski i kambođanski građanski rat, islamska pobuna na Filipinima, Zaljevski rat, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste godine na najvećoj svjetskoj selekciji reportažne fotografije World Press Photo osvaja čak četiri prve nagrade.

23.10.2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble