Urban Cult
Izložbe
marketing

John Cage u Muzeju suvremene umjetnosti

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i Multimedijalni Institut u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom pozivaju vas na jedinstveni zvučni događaj naslovljen „Prošireni Williamsov mix“. Njime obilježavamo stotu obljetnicu rođenja jednog od najvažnijih kompozitora, teoretičara glazbe i umjetnika Johna Cagea.
Prošireni Williamsov mix nova je interpretacija Williamsova miksa Johna Cagea u izvedbi Wernera Dafeldeckera i Valerija Tricolija, izvorno napisanoga za magnetofonsku vrpcu 1952. godine. Pristupajući izvornoj partituri iz suvremenog očišta, ova nova interpretacija Williamsova miksa sadrži dubinsku analizu odnosa između tadašnje magnetofonske glazbe i današnje digitalne produkcije.

Ona omogućava da se izvorni parametri kompozicije ostvare u kontekstu današnje tehnološke prakse i instrumentalne izvedbe uživo. Prošireni Williamsov miks traje 46 minuta, dok je trajanje izvornika 4 minute i 15 sekundi. Razliku u vremenu proizvodi prebacivanje elemenata kompozicije s vrpce u digitalni audio-softver. Da bi mogli izvesti Prošireni Williamsov miks, Dafeldecker i Tricoli su snimili izbor od otprilike 600 različitih zvukova.
Williamsov miks (1952.) jest osmerokanalna elektro-akustička kompozicija, koja ima posebno mjesto u opusu rane glazbe za magnetofonsku vrpcu. Sastoji se u tome da je djelo ostvareno u studiju prema već napisanoj partituri. U to su doba kompozitori magnetofonske radove stvarali neposrednim radom u studiju. No u slučaju Williamsova miksa, Cageov pristup kompoziciji pozivao je na realizaciju prethodno utvrđene i napisane notacije, čiji su glazbeni parametri izvedeni slučajnim postupcima (predviđanje prema Knjizi promjena).

Muzej suvremene umjetnosti vrata otvara 27. listopada u 20 h, a okupljanje je u dvorani Gorgona!


25. 10. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble