Urban Cult
Izložbe
marketing

"Mali svjedoci privatnih prostora" izložba nakita

Izložba nakita "Mali svjedoci privatnih prostora" održati će se od 17.listopada do 2.studenoga 2012.g. u galerija Centra za kulturu POUZ-a.
Nakit kojim čovjek od svojih najranijih dana ukrašava tijelo i odjeću nikad nije bio tek puka dekoracija. Oduvijek se smatrao – prije, kao i danas, vrlo profinjenim sredstvom komunikacije. U pradavna vremena imao je, vjerovalo se, magijsku moć, a u suvremeno doba svjedok je i precizni emiter estetsko-etičkih principa, ne samo onih osobnih, nego i općih – povijesnih, socijalnih, političkih, dajući pažljivom promatraču mnoštvo podataka.

Ogrlice, naušnice, narukvice, prstenje,  broševi, kopče... danas su modni dodaci koji i onda kad su obična konzumeristička bižuterija odašilju pregršt poruka o osobi koja ih nosi. Kad je, međutim, riječ o umjetničkom nakitu, te poruke su profinjene, višeslojne, maštovite i produhovljene, jer umjetnik koji oblikuje nakit zna, bez prevelike potrebe za pričom, vrlo uvjerljivo komunicirati vizualno: oblikom, bojom i materijalom; simbolom i asocijacijom, šaljući pritom snažnu poruku. Zna svojim nakitom, kroz kreativni dijalog duha i prstiju, te spojem umjetničkog i precizno-zanatskog, reći mnogo o sebi, ali i o onome tko njegov nakit odabere i nosi. Time uđe u poseban sinergijski odnos, koji je začudno suptilan i osoban, jer se nakit sjedinjuje s tijelom (ali i s duhom), svjedočeći o jednom privatnom prostoru koji postoji i kreće se nekom sasvim svojom putanjom kroz sveukupni prostor života, svijeta i univerzuma. Takav vrlo osoban, unikatan nakit kreira Davor Šuk.

Nakit naglašeno taktilan i skulpturalan, osmišljen prema njegovoj vlastitoj formuli nosivosti. Pa i kad druge podučava, kao da svugdje zna upaliti onu skrivenu, magičnu, kreativnu iskru, jer najposlije se i nakit većine onih koji kod Šuka završe poduku čini poseban i jedinstven, plijeneći čistoćom likovnoga vokabulara, ali i poetičnošću i ekspresivnošću. Iznad svega, međutim, autorskom osobnošću, što radovi petnaest autora na ovoj izložbi. Govore oni o visoko dostignutoj vizualnoj estetici, koja se bazira na suglasju funkcije i konstrukcije; discipline i osjećajnosti; vizualnoga i skulpturalno-taktilnoga; strukturalnoga i ekspresivnoga.

Onoj estetici koja se temelji na jednostavnosti i sintetičnosti forme, ali izbjegava nepotrebnu naraciju i dekoraciju. Estetici koja s jedne strane ima uporište u disciplini i preciznosti, neophodnima pri izradi nakita od plemenitih i ostalih metala, ali se s druge strane oslanja na slobodu stvaranja, širom otvarajući vrata mašti. Mašti kojoj je dozvoljeno da se razmaše i zaplovi punim jedrima, pa se poigrava svjetlom i sjenama na blistavim metalnim, staklenim i kamenim površinama, zalazi u metalne zavojnice, ili razotkriva intrigantne, enigmatične šare. Ali i istražuje, zanimajući se kombinacijama različitih materijala, pa spaja metale s drvom, emajlom, staklom, poludragim kamenjem, koraljima, glinom, tkaninom ili nekim drugim, za ovu svrhu netipičnim gradbenim elementima, pri čemu nakit nerijetko postaje (nosivi)objekt, odnosno (mala nosiva) skulptura. A takav – oprostoren, sugestivan i uzbudljiv, odašilje neobično samosvjesnu, likovno rječitu vizualnu poruku, uspostavljajući nove odnose u čovjekovu privatnom prostoru, svjedočeći o njemu na jedan drukčiji način.  
Višnja Slavica Gabout  

Popis izlagačica:

Kristina Stakor
Ines Vlašić
Ines Delač
Božica Bartolac
Ružica Kluković
Jadranka Ajduković
Danijela Kasaić
Petra Podnarčuk
Dragica Šalamon
Saša Magdić
Marina Čurković
Sabina Kolonić
Zdravka Radić
Božica Petković
Sandra Zubčić,

Kad smo davne 1985. započeli s prvim tečajevima oblikovanja umjetničkog nakita, pod vodstvompoznate umjetnice Aranke Njirić Varge, ni slutili nismo da će dvadeset i sedam godina kasnije, zbirka broševa postati prvorazredna politička i novinarska tema i razlog za stranačkih trvenja. I onda, a i sada, podučiti nekoga da izradi svoj unikatan broš bio je i ostao naš cilj. Godinama se kod nas marljivo turpijalo, opuštalo, savijalo, kovalo, cizeliralo, patiniralo, jetkalo, šmirglalo i poliralo, lemilo, emajliralo i kontraemajliralo, hladno i vruće spajalo, niske se nizale, snovi snovali i Snovi Stvarali.

Tečajevi su se pretvorili u radionicu, Aranku je zamijenio Davor Šuk, umjetnik i nesebičan učitelj, grupe su se smjenjivale, polaznici su odustajali ili vrijedno radili, nekima je nakit postao hobi, nekima životno zanimanje, ali nije prestajao biti u žiži naših interesa. Rezultat toga je i ova izložba naših polaznica. I mada je među izlošcima samo jedan broš, i on, a i sav ostali nakit na ovoj izložbi svjedoči da Nisu samo dijamanti najbolji djevojčini prijatelji.
Ružica Kovačević

17. 10. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble