Urban Cult
Izložbe
marketing

Odgođeno otvorenje K.U.N.S.-a

Obavještavamo Vas da se zbog dana žalosti otvorene K.U.N.S. –a i popratni program o kojem smo Vas jučer informirali prebacuje na petak, 05. listopada 2012. u 19.00 sati u Rijeci.
Noel Šuran
Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike
Predgovor: Branko Cerovac
Ovčarska knjiga mrtvih
ili genetska manipulacija (inženjering) kao pred-umjetnički postupak

Prijedlog Jadranke Kosor da se preorijentiramo na čobanluk, ovčarstvo, pokazao se veoma primjenljivim i na noviju sociopolitičku situaciju i na socijalno – antropologijske i umjetničke trendove koji su dominirali 2012. godinom diljem Lijepe naše, od Rijeke ( Ovce na Lukobranu, Milijana Babić et al. ), preko Dubrovnika ( Ovce na valobranu Kaše, Symposion: Dominacija, Hulu Split – ARL Dubrovnik ), Bojana Šumonje ( recentna slikarska produkcija ), do niza izložbenih nastupa istarskog „umjetničkog ovčara“, glazbenika, multimedijalnog umjetnika Noela Šurana ( izložba „Genetski crteži“ u Pazinu, Grožnjanu, dijelom i u Puli na „Tu smo 3“, te sada uz određene koncepcijske izmjene i redukciju broja eksponata na bitne elemente u Kuns-ovoj Galeriji OK u Rijeci ).

Od vremena intenzivnog bavljenja ovcama odnosno janjetinom poznatog hrvatskog postkonceptualista Svena Stilinovića ( ciklus performansa i izložbi pod nazivom „Geometrija krvožednosti“ ) do danas, to umiljato i prostodušno runasto biće vegetarijanskih navada postalo je u nas povlaštenim predmetom artističke i trans-artističke pozornosti, što je doseglo, rekosmo već, pravu kulminaciju i apoteozu baš ove „apokaliptične“ godine. Umjesto smaka svijeta po mayanskom kalendaru brojni hrvatski suvremeni umjetnici otkrili su Otkrovenje po Jaganjcu Božjem. Ili se, možda, radi o komplementarnim aspektima jednog te istog nadpovijesnog misterija / procesa ? Ovčje tijelo preobraženo je u Knjigu postanka / mrtvih u isti mah.

Područje bavljenja Noela Šurana jeste interdisciplinarna zona križanja biologije, genetike, antropologije, etnologije, etnomuzikologije i vizualnih, plastičkih umjetnosti, onkraj podjela na slikarstvo, skulpturu, ready-made, fotografiju, tekst, višemedijsku instalaciju i dokumentaciju sveukupnog procesa povezanog s prividno jednostavnim bićem – objektom poznatim kao ovca / ovan. Šuranovo autorstvo nad uzorcima ovčje kože pretvorene u pergament počinje uzgojem ovaca – čime se zaista bavi, utječući postupcima selekcije, križanjem, genetskim „inženjeringom“ ( otud termin „genetski crteži“ ), te potonjim odabirom tako produciranih uzoraka na konačni oblik i teksturu eksponata koje formira i izlaža, zajedno s dokumentarnim materijalima o sveukupnom procesu geneze ovaca – i – izložaka. A izlaže cijelu ovcu, od runa i kože do rogatih ovnujskih lubanja, prepariranih, transmutiranih u artefakt.

Time, naravno, baštini i prefigurira drevnu praksu, razvijanu i variranu od početaka praljudske eksploatacije životinja ( prvo u lovačkoj, potom i u ratarskoj i stočarskoj, sjedilačkoj i nomadskoj fazi kultivacije odnosa čovjek – životinja. Kako je akcentuirao Borkovsky, „bizarna zamisao o oplođivanju dva dezena kako bi se dobilo treći, zapravo je dramatično uprizorenje bioartističkog čina“.

Umjetnik se umiješao u božja / prirodna demijurška posla u artističko – gnostičke svrhe, a život i „pogibija“ ovce / ovna sublimirani su i posvećeni na ljudskom oltaru kulture,umjetnosti, uljdbe, povijesti... Uostalom, Bog Otac je osobno poslao na Golgotu, u smrt, vlastitoga Sina – kao žrtvenoga Jaganjca Božjeg, e da bi se desili misteriji Uskrsnuća i Izbavljenja ( Svijeta, Čovječanstva ).

Tako je figura janjeta, pored ribe, križa, postala još u kasnoantička, ranokršćanska vremena simbolom Isusa Krista. Biti pastirom znači baviti se, u neku ruku, božjim poslom. Koji, prirodno, uključuje i obredno klanje, kao i u judaizmu, te islamu. Pri tom se ne radi samo o zadovoljavanju iskonskih mesožderskih nagona, potreba i navada. Neee...

To bi bila naivna, simplicistička redukcija sveukupnog, kompleksnog religijskog i metafizičkog misterija. A Artist je poput sekulariziranog, profanog šamana, svećenika ili alkemističkog Artifexa preuzeo na se slobodu, misiju, muku i odgovornost „iskupljenja svijeta“ u sferi lijepih umijeća. Naravno, baveći se ovcama bavimo se pitanjima čovjekova podrijetla, biti, „svrhe“, „smisla“, „misije“ i prakse.

Ovčje tijelo preobraženo je u „zlatno runo“, u sveto pismo na pergamentu, u Knjigu, ispisanu prirodno – umjetno generiranim „znacima“. Branko Cerovac

Biografija autora:
Noel Šuran rođen je 12. 10. 1986. godine u Puli. Osnovnu školu polazio u Puli i Pazinu. Srednju medicinsku školu završava u Puli. Studirao je medicinu. Akademiju primijenjenih umjetnosti upisuje 2006. godine. Diplomirao je kiparstvo 2011. s temom „Zvučni oblici - zvučni objekti“. Poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije upisuje 2011. godine u Zagrebu.

U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, stručnim skupovima, izložbama, smotrama, memorijalima vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture (kao predavač na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje; kao Suradnik u izradi kulturne strategije Istarske Županije).

Osnovao je i vodio glazbene etno skupine Veja, Histriart, i Š.K.a.F. koje njeguju tradicijsku glazbu. Dobitnik je mnogih priznanja (1. nagrada za rad „Život mojeh nuoneti“, Zaklada Sveučilišta u Rijeci; nagrada za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulture, Istarska Županija 2010.) Surađivao sa mnogim glazbenicima. Likovni nastupi: Bol, Cres, Grožnjan, Mrkopalj, Kršan, Labin, Pazin, Rijeka, Savičenta, Viškovo, Volosko, Zagreb, (HR); Beč (A), Szentendre (H); Barcelona (E); Koper (SLO); Beograd, Novi Sad, Senta, Zrenjanin (SRB), Skopje (MK), Brindisi, Bari, Ancona, L'aquila, Lecce, Milano (I), Sofija (BG), Paris (F)… Pored toga učestvovao na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu.

Živi i stvara na Lindaru u Istri.

2. 10. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble