Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba fotografija umjetnice Sare Perović

Galerija Klovićevi dvori započinje jesensku sezonu samostalnom izložbom fotografija umjetnice Sare Perović. 
Ova mlada fotografkinja, arhitektica i grafička dizajnerica koja živi i radi u Berlinu predstavit će svoje radove u srijedu 5. rujna 2012. u Kuli Lotrščak, izložbenom prostoru Galerije Klovićevi dvori u kojem se od 2004. godine održavaju fotografske izložbe u ciklusu Snapshot/Brzo okidanje. Izložba je otvorena do 23. rujna 2012.

SARA PEROVIĆ rođena je 1984 u Puli. Diplomirala je na arhitektonskom fakultetu u Trstu gdje je radila kao tutor na projektima. Fotografijom se bavi od 2007., a izlagala je na brojnim grupnim izložbama te objavljivala fotografije u nizu časopisa i fanzina. Od 2009. vodi projekta Tree zine koji je na raspolaganju u MoMA Library u New Yorku. Dobitnica je nagrade rovinjskih Photodaysa za najbolju fotografsku publikaciju u 2011. godini Zagrebačkoj publici predstavit će se sa ciklusom fotografija pod nazivom "Vakuum".

Što autorica Sara Perović kaže o izložbi:
"Projekt je nastao kao želja za istraživanjem novih dimenzija u prostoru. Priča se odvija u šumici na Baltičkome moru, ali mogla bi se odvijati bilo gdje: prostor nije bitan koliko je bitan odraz onoga šta ne vidimo/vidimo. Navikli smo fotografirati uvijek ono što je ispred nas, a nikad ono što je iza, ili ono što je već prošlo. Osjećaj je poput vožnje vlakom kad se sjedi suprotno smjeru vožnje: percepcija okoline je različita jer se percipira pod drugim kutem. Fotografirajući osobu ne kradem njenu dušu zauvijek, već hvatam trenutak u pozadini. Fotografiram njen odraz, istovremeno preklapajući prostor ispred i iza u jedno. Na ovaj način stavljam prostor i vrijeme na dvodimezionalnu plohu, povezujući ispred i iza, tj. prošlost i budućnost – stavljam prostor i vrijeme "pod vakuumom" na plexiglasu koji postaje prostor bez bilo kakve materije ili fizikalnih polja."

Snapshot/Brzo okidanje ciklus postoji kontinuirano već deset godina. Zamišljen je kao ciklus koji će pružiti šansu neposrednog reagiranja na recentnu produkciju umjetnika koji se služe fotografijom kao svojim primarnim medijem. Tako i sam naziv ciklusa proizlazi iz želje da se naglasi brza i neposredna reakcija kustosa kao i funkcija Galerije prije svega kao javnog, pa tek onda i reprezentativnog prostora u kojem umjetnici pokazuju publici svoja istraživanja i ispitivanja, recentna saznanja te kroz susrete i reakcije otkrivaju njihove dosege i svoje daljnje putove.

Prije tri godine otvoren je i natječaj za prvu izložbu mladih fotografa pod nazivom Firstshot/Prvo okidanje. Zahvaljujući dosadašnjem uspjehu i brojnim prijavama koje su stigle na prethodne natječaje Galerija Klovićevi dvori nastavlja s ovim ciklusom raspisujući natječaj za 2012. godinu čiji je rok za prijavu 1. listopada 2012. Tako studenti, diplomirani umjetnici i oni koji se profesionalno ili poluprofesionalno bave fotografijom, a mlađi su od 30 godina te do sada nisu imali iskustvo samostalne izložbe, svojih 5 do 10 recentnijih radova uz kratku biografiju mogu poslati u digitalnom obliku na adresu: brzo.okidanje@gmail.com

U 2013. godini Galerija Klovićevi dvori planira ideju Firstshot natječaja predstaviti kao jedan od zanimljivijih izložbenih programa. Aktivno se radi i na predstavljanju stranih fotografa u sklopu Snapshot ciklusa. Tom će se prigodom sam koncept ciklusa useliti u prostor podruma Galerije Klovićevi dvori gdje će nam svoje radove predstaviti umjetnici Micha Bar-Am, Ara Guler, Steve McCurry i mnoga druga zanimljiva svjetska imena. U redovnom progamu najavljene su izložbe mlađih autora poput Petre Mrše ili Petre Slobodnjak, Dinke Radonić ili Nives Sertić, kao i one afirmiranih majstorica i majstora poput Ivane Vučić, Sandra Đukića, Sandre Vitaljić itd.

5. 9. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble