Urban Cult
Izložbe
marketing

Mjesec fotografije uz PhotoRI 2012

PhotoRI, već poznata manifestacija u organizaciji fotokluba Rijeka fkR, počevši od 10. rujna održava se na dvije lokacije, u Galeriji Principij i Narodnoj čitaonici.
I ove se godine prati ista ideja i duh njena prethodna dva izdanja, a uz razne foto izložbe, promociju knjige i foto buvljak, predstavlja se i suvremena makedonska fotografija kroz kolekciju Foto saveza Makedonije.

Program:

Radionica Camere Obscure: 4., 5. i 6. studenoga 2012.

6. rujna, utorak u 19.30 sati
Izložba članova Fotokluba Rijeka:Život je lijep (Sanja Komadina, Nina Cimerman, Marijana Mavić i Antonio Bujan), Narodna čitaonica, Korzo 24,

13. rujna, utorak u 19.30 sati Izložba fotografija «ISPOD» Đanija Celije iz Pule, Galerija Palach Đani Celija rođen je 1977.god. u Puli.

Fotografijom se počinje baviti još kao osnovnoškolac. 1998. diplomirao je na ” Istituto superiore di fotografia e arti visive” u Padovi. Nakon rada u Italiji, Austriji , Njemačkoj, Švicarskoj, Egiptu vraća se u Hrvatsku gdje radi za brojne dnevnike i mjesečnike. Od 2001. do 2008. radi i kao nastavnik u ”Srednjoj strukovnoj skoli” u Puli u odjelu za fotografiju.Početkom 2002. god. otvara ” Luxus- fotografski atelier” za industrijsku i reklamnu fotografiju koju vodi i danas. Samostalno je izlagao u Puli, Poreču, Zagrebu i Varaždinu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i Sloveniji , Italiji ,Austriji i Francuskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre.

20. rujna, utorak u 19.30 sati
Retrospektivna izložba Sto godina Fotokluba Split, Muzej Grada Rijeke Retrospektivna izložba fotografija 100 godina Fotokluba Split 1911.

– 2011. Retrospektivna izložba predstavlja odabir 108 fotografija od 107 autora iz povijesti Fotokluba Split, iz prvih godina od osnivanja do nagrađivanih mladih autora posljednih godina. Odabir fotografija za Retrospektivnu izložbu napravio je naš dugogodišnji član, nacionalni majstor fotografije i dobitnik nagrade Grada Splita za životno djelo u 2011. godini, prof. Ante Verzotti. Organizaciju izložbe financijski su pomogli Grad Split, Hrvatski fotosavez i Ministarstvo kulture RH. Foto klub Split konstituiran je na skupštini u Kinu Karaman 26. travnja 1911. godine. Glavni pokretači i osnivači kluba bili su profesori Realke Umberto Girometta i Juraj Božičević. Uz ova dva foto amatera značajniji prvi aktivni članovi bili su i nastavnik Realke Mirko Fagarazzi, te trgovac Ante Milišić u čijoj su se papirnici u Ilićevom prolazu nasuprot kina Karaman mogli opskrbljivati foto opremom i izlagati radove nakon organiziranih foto izleta. Prilike, odnosno neprilike, oko dva svjetska rata nisu samo utjecale na prestanak klupskog okupljanja, vec i na uništavanje fotografske građe. Tek se 1950. g. u okrilju organizacije Narodna tehnika obnavlja institucionaliziranje amaterske fotografske djelatnosti kroz Klub foto i kino amatera. Nakon odvajanja od Kino kluba Split i iseljenja iz prostorija na Rivi 1952. g., Foto klub se smjestio u Marmontovoj ulici u sklopu izložbenog salona Galić od kojeg se odvojio 1956. g. kada organiziranjem 2. Klupske izložbe definitivno počinje živjeti svoju djelatnost sa svojim gradom i puno puno šire do današnjih dana... (iz kataloga s izložbe).  

23. rujna, petak u 19.30
Izložba fotografija Milana Živkovića: Moj Banat, Izložbeni salon Filodrammatica

Milan Živković majstor je fotografije i izvršni urednik časopisa ReFoto. Prvi je digigraphie umjetnik s certifikatom u Srbiji. Ovu izložbu čine radovi posvećeni Banatu, rodnom kraju autora. Nastali su u periodu od 1980. do 2010. otisnuti tako da traju, po njegovim riječima, najmanje stotinu godina, a sve to zahvaljujući konceptu digigraphie koji, pored toga što čuva autorska prava, osigurava kvalitetu i nudi nove mogućnosti umjetnicima koji se bave digitalnom fotografijom. Podrazumijeva da original u dužem vremenskom roku ostaje nepromijenjen što je Živkoviću, kao vrsnom umjetniku, važno. Milan Živković vremenom je postao zaštitno lice Epson-a u Srbiji, vodećeg proizvođača specijalizirane opreme za fotografe.

24. rujna, subota u 11 sati Promocija ReFoto časopisa i otvorenje izložbe fotografija, Narodna čitaonica, Korzo 24 REFOTO je časopis posvećen svijetu fotografije.

Osnovan je 1996. godine pod imenom FOTO kada su objavljena tri broja, da bi nakon petogodišnje pauze dobio svoje novo izdanje pod imenom REFOTO. Već dugi niz godina smatra se regionalnim časopisom i može se kupiti na kioscima u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, a ima svoje čitatelje i u Sloveniji. Okuplja velik broj suradnika iz cijele regije čije tekstove objavljuje u izvornom jeziku. Širok spektar tema i sadržaja koje REFOTO redovno nudi, zaslužan je za njegovu veliku popularnost i čitanost. Kroz najnoviju foto-opremu, aktualne izložbe, portfolia regionalnih i svjetskih majstora foto¬grafije, praktične savjete, kroz foto-školu i analizu radova čitatelja, časopis širi kulturu fotografije na ovim prostorima. Zadovoljava potrebe i profesionalnih fotografa i amatera, te potpunih početnika kojima je ¬fotografija postala pristupačna i zanimljiva, prije svega, pojavo¬m digitalnih fotoaparata. Važno je napomenuti da časopis prati i vezu digitalne fotografije s računalima, skenerima, printerima, mobitelima … istovremeno pružajući korisna uputstv¬a za rad s raznovrsnim softverima (prije svega za obradu fotografija), kao i za aktivno korištenje interneta kao ogromnog izvora¬ informacija i mogućnosti prezentacije fotografija. Časopis će predstaviti glavni i odgovorni urednik, mr. fot. Ivana Tomanović i izvršni urednik Milan Živković.  

27. rujna, utorak u 19.30 sati
Izložba fotografija Nicka Veaseya, autora iz Britanije, snimljenih X – zrakama , Galerija Juraj Klović

Britanski umjetnik Nick Veasey (* 1962) netipičan je fotografski autor. On u svom radu ne koristi uobičajeni fotoaparat koji «hvata» slike pomoću svjetla, već on koristi x-zrake, tj. rendgensku tehnologiju. Dok se ova tehnologija danas uglavnom koristi u sigurnosne ili u medicinske svrhe, naš autor je vrlo vješto upotrebljava za umjetnički govor te njene produkte prevodi u jezik umjetnosti. Njegove fotografije su zastupljene u važnim umjetničkim zbirkama, a nalazi se u muzejima kao što su Victoria i Albert muzeju u Londonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiju. Nick Veasey sa svojim fotografijama zaviruje i vidi što je običnom oku nedostupno. To su prizori koji govore o onom što je iza. To je slika koja tako dobro potvrđuje naš voajerizam te budi i zadovoljava našu znatiželju. Snimke koje radi Nick Veasey su u prirodnoj veličini tako da se konačni rad zna sastojati i od petstotina pojedinačnih snimaka (boeing 777,jumbo jet u hangaru). Život običnih svakodnevnih predmeta kroz fotografije Nicka Veaseya otkrivaju i potvrđuju svoju novu stvarnost. ....  

28. rujna, srijeda u 19 sati

Izložba akvizicije Fotokluba Rijeka i promocija Galerije Principij planirani za 28. 09. u 19 sati odgađa se za srijedu 5. 10. 2011. u 19 sati Akvizicije Fotokluba Rijeka i promocija Galerije Principij, Ulica Pod voltun 4  

30. rujna, petak u 19 sati

projekcija filma Blow up planirana za 30. rujna u Art kinu Croatia odgađa se do pribavljanja prikazivačkih prava. Projekcija filma Blowup, režija: Michelangelo. Antonioni, Art kino Croatia Film je dobio Zlatnu palmu 1967. godine. Film vrlo slojevito problematizira život pojedinca i društva pokušavajući dosegnuti istinu kao suštinu egzistencije. Ova ključna životna, civilizacijska, filozofska propitivanja režiser je smjestio u osobu fotografa, a fotografija se pojavljuje kao najubjedljiviji dokument surove stvarnosti i kao medij pomoću kojeg najlakše izvrćemo tu istu stvarnost čineći od nje idealnu predstavu, tj. iluziju života. Na kraju filma scena pantomimičara s iluzijom teniske loptice i stvarnog zvuka kojeg proizvodi ta nepostojeća loptica postavlja pitanje, a istom scenom dat je i odgovor, što je i gdje je život, tj. istina.

4. 9. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble