Urban Cult
Izložbe
marketing

Čista umjetnost i točka!

Da su umjetnici često zaslužni za odličan ambijent i "vremeplov" kojim te odvedu malo dalje od točke na kojoj stojiš, potvrdila mi je izložba u galeriji "Zvonimir" 
Povodom Svjetskog dana plesa, ni visoke temperature ni zagrebačka sparina nisu spriječili grupu umjetnika da "uplovi"  u svijet plesa, papira, gline i crteža kao ni posjetitelje da zavire u isti.

S početkom u 10 sati gdje je slijedilo upoznavanje, fotografiranje i pripremanje pribora preko plesne poruke Jasminke Neufeld Imrović, pozdravnog govora  voditelja galerije, Zorana Batušića sve do izvedbi i za vrijeme njih, odlična atmosfera nije podbacila.

U prvom dijelu programa prevladavao je klasični ples u kontinuitetu, a umjetnici su trebali hvatati pokrete "u hodu". Drugi dio programa rezerviran je bio za suvremeni ples te su se plesači izmjenjivali svakih petnaest minuta. 

- Ovakav način rada dobra je vježba za provjeru brzine i vještine ruke i uma. Ovakvo crtanje ima nametnuto vremensko ograničenje i potrebno je prilagoditi se tempu. Ono što je jako dobra strana upravo je snalažljivost i razmišljanje pod pritiskom. Slikarski su motivi svakog trenutka drugačiji te zahtijevaju različit pristup od crtanja u ateljeu. Facinantno je promatrati plesače koji sve svoje emocije izražavaju pokretom. Predivno je iz umjetnosti raditi umjetnost- riječi su izuzetno talentirane mlade slikarice Valentine Supanz koja me vodila kroz cijeli program. 

Način na koji su mladu slikaricu očarali plesači u pokretu mene je njezina vještina prenošenja svih brzih pokreta na papir.

Kupovala sam slike i sklupture, gledala velik broj plesnih predstava, pila kavu kod umjetnika koji crtaju dok pričam, ali sudjelovati u trenutku dok umjetnik "utiskuje" na papir i glinu brze pokrete koji se mijenjaju i daje im autentičnost, posebno je iskustvo. 

"Stvar" je individualna jer svatko vidi isti pokret drugačije i na samo svoj način prenosi ga u djelo. Posjetitelji su mogli vidjeti različite koreografije ruskog, arapskog, šećernog, španjolskog i kineskog plesa te esmeralde. 

Čista umjetnost i točka! 
(Zorana Ćetković)

2. 5. 2012.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble